Valg av sovepose

En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen. Dette luftlaget varmes opp av kroppsvarmen og er isolasjonen mellom deg og luften utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på luftlaget.

Dun eller fiber

Dun er naturmateriale fra gås eller and. De samme underfjærene som gir fuglene den ekstreme isolasjonen blir brukt i soveposer. Dun er varmere, lettere, komprimeres enklere og er mer holdbart. Samtidig mister dun isoleringsevnen når det blir vått og er dyrere enn syntetisk.

En dunpose har høyere komfort, puster bedre og gir mer varme pr. gram enn en fiberpose. Dessuten komprimeres en dunpose bedre enn fiber. Skal du bære posen over lengre strekk, er dun ofte det rette valget. Mange synes det er mer komfortabelt å ligge i en sovepose med dun. De som først begynner med dunpose, går sjelden tilbake til fiber.

Fiberposer er laget av syntetisk stoff som er fremstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luften og minske vekten. Syntetisk er rimeligere enn dun og de mister ikke isoleringsevne når soveposen blir våt. Syntetiske soveposer er noe tyngre, mindre fleksible enn dun men bør velges av allergikere. Fiberposer har den fordelen at de fortsatt kan gi deg varme selv om de blir våte. Fiberposer tåler ofte hardere bruk, og er ikke like utsatt dersom de får rift/huller. Liker du best å ligge under åpen himmel, bør du velge fiberpose.

Ikke kjøp for trang og lang sovepose

Sjekk målene på soveposen du skal velge. Noen av de mer kostbare posene er laget for å være så lette som mulig, derfor er ofte skulderbredde liten. En skulderbredde på 76-77 cm og oppover er gjerne mer romslige, og gir ofte god komfort for brukeren. Ikke velg for lang sovepose, da får du mye ekstra luft og varme opp – ergo en kaldere pose. En sovepose blir aldri bedre enn liggeunderlaget den ligger oppe på. Sats på et godt liggeunderlag med høy isolasjonsevne.

Reinskinn som liggeunderlag

Reinskinn som har en impregnert underside er svært godt egnet til utebruk. Våre reinskinn er mykte og luktfrie skinn som er det underlaget som isolerer best mot et kaldt underlag.