Valg av ryggsekk

Riktig ryggsekk kan være forskjellen på en flott naturopplevelse og en grusom tur med vond rygg og påfølgende stiv nakke og hodepine.

Det gjør mye med turopplevelsen å ha en god sekk på ryggen. For noen aktiviteter kan det være veldig ønskelig med spesielle egenskaper og detaljer på sekken, og er man mye ute hele året kan det være riktig å ha flere sekker å velge mellom.

Hvor stor ryggsekk man skal ha avhenger av hvilke aktiviteter man ønsker å bruke sekken til. Det er både upraktisk og lite behagelig med for mange ting hengende og pakket på utsiden av sekken, så for en overnattingstur der man skal bære med seg sovepose og kanskje telt eller tarp, velger de fleste sekker over 50 liter.

Løpetur/Kort dagstur – 0 til 15 liter
Hofteveske eller drikkebelte kan ofte være et fint alternativ om du skal på kortere turer. En godt ventilert rygg og at sekken sitter godt inntil ryggen er viktig om du skal være i aktivitet. Lommer på skulderremmene er praktisk for oppbevaring av gel, snacks og små drikkeflasker så du har det tilgjengelig uten å ta av sekken.
Dagstur – 8 til 35 liter

Hoftebelte begynner å bli viktigere da vekten på innholdet går opp. Egne små lommer til mobil, nøkler og småsaker er praktisk og et regntrekk er smart siden dette for blir en sekk du bruker hele året, i all slags vær. Helgetur – 35 til 65 liter

Tilpasning til kroppen din og riktig rygglengde er viktig for bærekomfort når du skal ha på sekken over lengre tid. Sekken bør ha flere rom for enklere organisering og pakking av sekken.

Langtur – 60 til 100+ liter
Bærekomfort er hovedfokus og at sekken bør kunne justeres perfekt til din kropp. Stabilitet og at sekken er konstruert for å tåle bæring av tyngre vekt er viktig. Avhengig av hva slags tur man skal på kan det være viktig at den er stor nok til at man får plass til alt inne i sekken, andre ganger kan det være fint å kunne henge f.eks liggeunderlag på utsiden.

Utvalget ryggsekker kan fort virke overveldene. Hva passer til meg? Jeg er usikker på hvor jeg skal begynne, og hva velger andre som ser etter det samme som meg? Vårt team av friluftsfolk har prøvd å samle noen tips og råd på veien i denne guiden. Den blir fortløpende oppdatert. Vi kan grovsortere ryggsekkene inn i følgende kategorier:

Hoftesekker eller rumpetaske – Kun festet rundt hoftene med et belte.
Trening- og sykkelsekker – Sekken sitter kroppsnært og stabilt med lite lufting. Følger kroppsbevegelsene meget godt. Kun beregnet for drikkepose, litt tøy eller en matpakke.
Ryggsekker til barn – Spesielt tilpasset barn og ungdom som ikke skal bære for tungt.
Dagstursekker – Enkle sekker, ofte med fast bæresystem. Feste for is-øks, stegjern, staver m.m. Mange er spesiallaget for spesifikke aktiviteter som topptur, fottur, ski med mer.
Vandresekker – Større sekker for hytte til hytte-tur, langtur eller til jakta.

I dag har de fleste seriøse produsenter egne sekker til herrer og damer. Høye damer over 175 cm kan ha problemer med å finne sekk som er lang nok i ryggen. Det kan da være fornuftig å prøve en herresekk. Noen produsenter har hoftebelter som kan byttes ut for bedre tilpasning og bedre komfort.