Test_Tubbs_Truger

Test TUBBS Altitude 30″ – truger

TEST mars 2004: Det stilles ekstra krav til utstyret når en skal på støkkjakt på ryper vinterstid. Jeg har vært på vinterjakt med ski på beina og staver i hendene, men det har aldri gitt den optimale opplevelsen. En forutsetning er å ha hagla i hendene som er klar til skudd, når fjellrypene kaster seg ut i vill flukt.

Ganske tilfeldig traff jeg Hans-Ole Holmelien som driver Hansi AS. Hansi AS er importør av trugeserien fra TUBBS. Dette møte medførte til at jeg fikk med meg et par truger som jeg skulle teste i forbindelse med rypejakta i Suldal.

De tidligere erfaringene jeg har fra truger, er fra min tid i forsvaret. Dette var truger som fikk hele kompaniet til å se ut som om vi var hentet ut fra et kapittel i Donald Duck. Vi gakket av sted med bred benføring, og en ekstra kniks i knea. Denne kunsten å ferdes på var nøye innlært, for å hindre å snuble i trugene samt unngå bak-kast av snø i nakken. TUBBS Altitude kan på ingen måte sammenlignes med disse trugene.

TUBBS Altitude 30 er smale i formen, men tar dette igjen på lengden. Rammen er i aluminium og bæreflaten er spesialkomponert nylon (ArcTec). Bindingen er fleksibel som gir foten full bevegelsesfrihet. Dette hindrer at snøen kastes opp bak, hvor trugen følger gåretningen på en naturlig måte. Under fotfestet er det kraftige stegjern som gir godt feste til underlaget. Bindingen kan tas av trugen, slik at den kan benyttes kun som stegjern. Skoen/ støvel festes fast med et tre-punkts reimfeste. Reimene er lange og kan tilpasses de fleste typer sko og støvler. Bindingen har i tillegg en «control wing» som gir god og stødig sidestabilitet.

Jaktterrenget i Suldal er omringet med kraftige fjellsider, som krever nokså mye av jegeren og av utstyret. Jeg fikk virkelig satt trugene på prøve opp de bratte fjellsidene. I de hardeste motene måtte jeg benytte en skistav til hjelp. Foruten de kraftigste fjellsidene, var det lekende lett å bevege seg rundt i det snørike fjellet.

Det å bevege seg med truger var en stor forskjell sammenlignet med ski. Trugene ga godt feste i opp- og ned stigninger og man fløt fint oppe på snøen. De var lette å manøvrere rundt kjerr, stein og groper. Det kraftige stegjernet var en sikkerhet å ha når man beveget seg ut mot fjellsidene, hvor underlaget var av skare eller hard is. Ved bruk av ski må man ta større forhåndsregler med tanke på å skli ut fjellsidene, samt å komme seg opp- og ned bakkene. Jeg merket at jeg hadde langt større ”frihet” til å jakte med disse trugene på beina. Med ski på beina i et krevende terreng, føler jeg at jeg må følge mer med hva som skjer foran skituppene enn omgivelsene rundt.

Per Frode benyttet noen gamle «bambus truger» som ikke var like egnet for de bratte fjellsidene i Suldal. Det var lett å se at det har skjedd mye med tanke på utvikling av dagens truger. TUBBS sin trugeserie er solide med svært god funksjonalitet. Skulle man være uheldig at noe ryker på en Altitude og Adventure truge, vil livstidsgarantien dekke dette. Uansett er det greit å ha med seg noen strips i sekken, for med strips kan man fikse det meste på en defekt truge.

Jegere som benytter fuglehund på vinterjakt, vurderer nok ski fremfor truger. Men for disse jegerne tror jeg nok at en liten og lett truge tilgjengelig, kan gi mange uante fordeler. Jeg ser for meg en urolig setter som står midt inne i bjørkekjerret, hvor jegeren må plassere både ski og staver riktig, samt ha kontroll på både hund, fugl og våpen, mens han iltert skal komme i posisjon. Foruten at trugene gir jegeren mer bevegelsesfrihet, utelukker man også muligheten med å skade hunden med stålkantene på skia.

Som støkkjeger på vinterjakt etter ryper, er truger løsningen for lettere oppnå en vellykket rypejakt. Man bør ha et par staver med på sekken, for som regel vil man ha nytte av disse under enkelte partier i terrenget. Trugene ga meg mer trygghet med underlaget sett i forhold til ski. Jeg kunne ferdes fritt ut mot isete fjellkanter og stup på utkikk etter ryper, og jakta føltes mer tilnærmet en vanlig høstjakt uten snø. Trugene som TUBBS leverer er lette og svært funksjonelle. Dette er helt klart en truge jeg kan anbefale andre fjellfolk som ønsker å ferdes i fjellet på en trygg og enkel måte.

TUBBS leverer flere modeller truger, hvor de mest aktuelle trugene til jakt i bratt terreng er; Altitude og Adventure. Jakter man i mindre krevende områder, fungerer Discovery serien bra.

Link: Hansi AS

Jaktkort Inatur Kjetilstadheiene

Legg igjen en kommentar