test-marlin-7pps-papoose

Test Marlin Mod. 70 PSS – Papoose

TEST fra januar 2004: Vinterjakt etter ryper blir mer aktuelt og behovet for et salonggevær har meldt seg. Jeg må vel også tilføre at Gunslinger har hjulpet mye til med slike tanker.

Det viktigste var at våpenet skulle veie- og være så lite som mulig. Med et lite våpen er muligheten for at det blir med på rypejakt større. Salongen skal kun være til nytte når det ikke er mulig å komme på hold med hagla.

Det var to typer våpen som tok min interesse. En Ruger hvor man må i tillegg kjøpe en samenleggbar kolbe og Marlin med avtagbart løp. Marlin Mod. 70 PSS er svært enkelt og det ga den rette følelsen for at dette var våpenet jeg var på utkikk etter. Vekten med kikkertsikte er kun 1.9 kg, løpslengen er 41 cm og en total lengde på kun 90 cm. For ytteligere forbedringer kan det være mulig å gjøre kolben sammenleggbar.

Jeg bestilte både kikkert og lyddemper. Kikkerten er helt avgjørende for i det hele tatt å treffe viltet på 50 – 90 meters hold. Iveren etter å komme ut å teste våpenet var stor, så det ble noe provisorisk opplegg for prøveskytinga. Et stativ fikk snekret et provisorisk ”våpenfeste” og blinker ble tegnet for anledningen. Øyvind kastet seg ivrig med på ”turen”. Ved jakt er det flere ting som setter forutsetningen for at en skal treffe viltet med et salonggevær. Kalibret 22LR er utsatt for vær og vind, men det er også en utfordring med riktig avstandsbedømning av viltet. Avstandsbedømning er noe som kan ta tid å lære, men her er det kun trening som gjelder.

Marlin Mod. 70 PSS består av rustfritt stål og kolbe i sort glassfiber/ polykarbonat. Som standard til dette halvautomatiske salonggeværet, følger bæreveske, verktøy for å «låse» løpet og et 7 skuddsmagasin. Våpenet er rask og enkel å sette i sammen. Utseende på våpenet oppleves noe spinkelt, men følelsen er en helt annen. Våpenet mangler framskjefte som gjør at man må være litt kreativ med å få et godt anlegg.

Det er et morsomt våpen som skal bli artig å prøve på rypejakt. Vi hadde kun en kort test med dette våpenet, hvor vi avfyrte 50 skudd. Iht en annen leverandør som jeg pratet med før jeg kjøpte våpenet, mente at ved mer enn 7 skudd ville løpet bli såpass varmt at det ikke lot seg å skyte flere serier. Dette var ikke slik vi opplevde det. Løpet forholdt seg avkjølt under hele testen. Presisjonen på våpenet var overraskende god, hvor avvikene skyltes det provisoriske anlegget vi hadde lagd for anledningen.

Etter at våpenet var «skutt inn» på 50 meter, flyttet vi oss bak til 60 og 85 meters avstand fra skivene. Vi ønsket å se hvor høyt opp vi måtte legge skuddet. Ved 60 meter var forskjellen 2-3 cm fra senter, mens ved 85 meter var det snakk om å legge skuddet ca 6-7 cm opp fra senter. Dette var langtfra avskrekkende.

Ammunisjonen vi benyttet var Eley Subsonic Hollow Xtra, som er beregnet for lyddemper. Prosjektilet er av bly med hulspiss. Vi opplevde nokså mange klikk under skytingen. På en pakke på 50 skudd var det ca 10 skudd som klikket. Det er uklart om det var våpenet eller ammunisjonen som var skyld i dette.

Det eneste minuset å si om dette våpenet, var det harde avtrekket. Til å begynne med var man usikker på om våpenet var sikret eller ikke. Flere av skuddene ble «dratt ut», men jeg håper at dette kan justeres. Kolben må justeres noe opp, siden det er påmontert kikkert som gjør kolben noe lav.

Legg igjen en kommentar