Måneskinnstur til Månafossen

FRAFJORD. Vi planla for fjorten dager siden en tur til Månafossen med jentene. Været måtte være, det det måtte være. Men lite visste vi da at nok en sommerdag skulle presse seg inn i disse junidager. Vi startet å gå fra Jæren friluftsråds parkeringsplass i 19:00 tiden på kvelden. Stien opp til Månafossen er noe bratt og ulent, men det er satt opp både trapper og kjettinger, så noe problem med å komme seg opp er det ikke.

Man hører den mektige fossen som kaster seg ut for et stup på 92 meter, lenge før den kommer til syne. Det er et bulder som bare øker i styrke jo nærmere en kommer fossen. Fra utkikksposten ser man Månafossen kaster seg ut fra fjellveggen. Det er et fantastisk syn som møter en, hvor fossen blir omkranset av de grønne og frodige omgivelsene rundt.

Stien går videre til fjellgarden Mån. Denne garden er kjent som den første gården i Fidjadalen, som trolig stammer fra tidlig middelalder. Vi møtte noen arbeidskarer som var i full gang med å restaurerer garden. De fortalte at det nye bygget skal ha sengeplasser for ca 30 personer pluss en ”varmestue” hvor en kan spise nistematen og slappe av i naturskjønne omgivelser. I kjelleren blir det en utstilling som tar for seg fjellgardens historie. Den offisielle åpningen skal være den 21 juni 2003.

Vi valgte å avslutte turen vår med en spisepause på ”tundraen” i foten av Måndalen. Stien fører en videre opp til Månavatnet som sies å være et bra fiskevann. Fra Månavatnet forsetter stien gjennom Fidjadalen til Fed og Fidjastølen før en kommer til Blåfjellenden, hvor Stavanger Turistforening har overnattingssted.

Frafjordheiene er bratte frodige og vakre. En rask tur opp til fjellgarden Mån setter en fin spiss på en helt vanlig hverdag og er å anbefale.

Link til Månafossen Ut.no

Legg igjen en kommentar