Gass eller bensin – test

Øyvind, som har vært en fast deltager på alle fisketurene våre, satt seg ned med sin nye Primus Omnifuel brenner og testet den grundig. Meningen med testen var å finne ut hva som er best egnet mellom gass kontra bensin, med tanke effekt og vekt.

”Turtips… tja, kanskje ikke, men tips til turen, absolutt. Her er resultatene fra utprøving av Primus Omnifuel brenneren min kone så forståelsesfullt forærte meg til jul!

Bakgrunnen for testingen var å finne ut hva en kan forvente seg av brenneren i litt mer praktisk bruk, samt finne ut om gass eller bensin var best egnet. Det er nok av fine tall og tester, men med så store sprik, så må jeg teste selv…

Jeg hadde på forhånd integrert brenneren i Trangia’en (se bilde) – vakkert …. neppe … men det virker! Utgangspunktet for testen var å få 1 kg vann (nei, ikke liter, de fleste regnestykker går på gram eller kg) til å koke. Og når jeg sier koke, så mener jeg koke. Ikke 100 grader, men «spagettikoke», altså fosskoke i hele gryta! Det er 2 årsaker til dette. Termometeret jeg brukte går kun til 70 grader og – dersom du skal ta knekken på bakterier i vannet, må du få alt vannet i gryta i kok, og det er det aldri når den første bobla kommer – prøv å røre i gryta, så skjønner du hva jeg sier.

Så er det klart at det koker opp raskere med lokk. For sammenligningens del prøvde jeg både med og uten. Romtemperaturen lå på ca 15.5 grader (jeg har ikke funnet noen formel for hvor stor betydning dette vil ha, antar vinden betyr mest uansett, og i kjelleren er det vindstille, så forholdene fra forsøk til forsøk er helt like). Vannet holdt 8 grader.

Resultatene ble som følger (uten/med lokk): Etter 1 minutt var vannet 21,7/29,4 grader, 2 minutt 43,7/50,6, 3 minutt 63,2/70, og uten lokk fosskokte det etter 5min 15 sek, og med lokk etter 4min 30sek. Så forsøkte jeg det samme med gass. Det tok 6 minutter med lokk, da gadd jeg ikke mer… Så til vekt/effekt og pris.

Min gassboks med 430g gass veier 650g. Den brenner ca 90-100 minutter på full effekt og koster ca kr 75-85 (typisk 2-3 timer med normal bruk). Min erfaring er at effekten avtar mot slutten pga manglende trykk, men det har jeg ikke tatt hensyn til.

En liter 4-takts miljøbensin (heptan) veier 600 gram. Med 1 liter aluminiumsflaske og pumpe veier det 850 gram. 5 liter koster 129,- på Felleskjøpet. Min brenner forbruker 5g/min på full gass (og, btw, den kan justeres ned til svært liten effekt, akkurat som med gass…, og da har jeg tatt hensyn til forbruket ved forvarming (20sek) og tømming av slangen etter at jeg har snudd pumpa for å skru av (45 sek). (Altså forvarming, fosskoking av 1 kg vann, og så skru av hele greia og tømme brenneren, bruker 27 gram.)

Vekt/Effekt blir da forholdet mellom vekten på drivstoffet og hvor raskt det koker opp. Bensin 850g/270sek=3,14 og Gass 650g/360sek=1,81. Bensinen blir dermed 3,14/1,81=1,73 ganger mer effektiv enn gass i forhold til vekten!!! (Og så: du slipper tunge, tomme gassbokser å dra med hjem, tomme fuelflasker veier 100 g/med kork, men jeg har hørt om noen som bruker cola-flasker (som etter sigende brenner ganske godt). Miljøbensin går fint å varme teltet med – det flammer ikke opp i brenneren slik som parafin, lampeolje (grøss…), o.l., og det har ikke de farlige stoffene som vanlig 95 bensin kan skilte med. Den kledelige blåfargen gjør det også svært vanskelig å ta feil i forhold til f.eks. vann eller andre ting som kan tenkes oppbevart på en fuel-lignende flaske.)”

Legg igjen en kommentar